Iedereen is er inmiddels wel aan gewend dat de decembermaand een onrustige en gevaarlijke maand is. Bijna iedere avond wordt er bij heel wat huizen ingebroken, mensen worden tijdens inbraken soms verminkt of vermoord, en ’s avonds laat waagt niemand zich meer op straat. Dit jaar is echter anders dan anders.

Het begon een week of twee geleden. We hoorden dat er een paar onthoofde lijken waren gevonden. Kinderen. Iedereen tastte in het duister over het hoe en waarom. Maar het bleek slechts het begin te zijn van een verschrikkelijke reeks moorden. Momenteel worden iedere dag kinderen vermist, en worden hun lichaampjes zonder hoofd terug gevonden. Niet alleen in de dorpen, maar ook in de stad Musoma zelf. Gisteravond zijn in de wijk waar wij wonen weer in ieder geval drie mensen vermoord. De hoofden zijn – naar men zegt – nodig als betaling aan traditionele medicijn-mannen. De belofte is dat als je een kinderhoofd in een goudmijn gooit (en mijnen hebben we hier genoeg), dat je dan bergen goud kunt verwachten. Blijkbaar gelooft men erin. Met alle verschrikkelijke gevolgen van dien.

Ik schrijf hierover met afschuw. Maar wil ook eerlijk zijn, omdat het een reële geestelijke strijd is waar gebed zo hard voor nodig is. Het Afrika van de mooie foto’s is niet het Afrika van de mensen die hier wonen. Mensen zijn bang, vooral vrouwen en kinderen. Niemand durft zijn kinderen meer zonder toezicht op straat te laten rondlopen. De verhalen die we horen zijn ronduit schokkend. Niemand herinnert zich dat dit ooit eerder is gebeurd op deze schaal. Iemand zei gisteren tegen me: “Het lijkt erop dat Satan onze regio helemaal onder zijn macht wil nemen.” De duisternis is volop aanwezig. Wat nu gebeurt, zijn werken uit de afgrond, waar je met afgrijzen van vervuld raakt.

Alleen Jezus Christus, die Satan al definitief hééft verslagen, kan hier redding brengen. Bid met ons mee om een doorbraak van Gods Koninkrijk, juist nu de duisternis alles en iedereen in zijn greep heeft.

Een paar woorden van Paulus uit Efeze 6:10-18 om ons te bemoedigen en te leiden:

“Zoek uw kracht in de Heere, in de kracht van zijn macht. Onze strijd is niet gericht tegen mensen, maar tegen de machthebbers van de duisternis, tegen de kwade geesten in de lucht. Neem daarom de wapens van God op om weerstand te kunnen bieden op de dag van het kwaad, om goed voorbereid stand te kunnen houden. Laat u bij het bidden leiden door de Geest. Bid voortdurend voor alle heiligen.”

* Graag dit bericht niet verder verspreiden zonder eerst even met mij te overleggen.

3 Thoughts on “De duisternis aanwezig

 1. Mirjam on 7 december 2012 at 10:13 said:

  Herkenbaar. “Mijn kalende zegt vandaag: Je moet de duisternis in om het Licht te kunnen verspreiden”. Soms lijkt de duisternis echter zo dik dat je niet weet hoe je erin moet stappen. Sterkte en Gods kracht toegewenst! Uit Malawi, Mirjam Molenaar-Vreugdenhil

 2. Willem en Liesbeth van Klinken on 21 december 2012 at 23:16 said:

  Dag André en Dorien,

  Schokkend! Inderdaad satanisch. Sterkte in de strijd!
  Lees dit eens:
  http://www.refdag.nl/opinie/kerst_werpt_licht_over_schietpartij_in_newtown_1_700172

 3. Hennie on 23 februari 2013 at 00:49 said:

  Dag allen.
  Het is ontstellend dit te lezen. Net wat het gedicht verwoord, je stapt in het donker om licht te verspreiden. Dat de macht der duisternis wordt verbroken is een voortdurend gebed.
  Veel moed en kracht onder Zijn bescherming.
  Wat worden de kinderen al groot, mooi om te zien.
  Hart. groeten.

Geef een reactie

Post Navigation