Het is voorbij, de dag waarop miljoenen Tanzanianen hun stem konden uitbrengen voor  de provincie-hoofden, het parlement en de president. Het is een geweldige spannende race geworden. Nooit eerder waren de verkiezingen zo spannend. Vooral de afgelopen week was de spanning te snijden. Er was veel zwaargewapende politie op de been, en de arrestatie-wagens hadden een rode vlag. De boodschap: wie stennis schopt, wordt opgepakt, geen pardon. Het heeft aardig geholpen. Het is relatief rustig geweest. Natuurlijk zijn er wel een paar incidenten geweest, verschillende mensen zijn bedreigd, verminkt, of vermoord. Gisteravond hoorden we de politie met traangasbommen schieten. Rond 6 uur werd iemand even buiten Musoma door een menigte dood geslagen, zonet iemand hier vlak bij. We horen net dat het erg onrustig is in de stad, er schijnt weer iemand gestenigd te zijn. We blijven maar uit de buurt.

In Musoma heeft de oppositie partij gewonnen, en dat valt zwaar voor de supporters van de andere partij, die altijd aan de macht geweest zijn. We hopen en bidden dat iedereen de uitslagen zal aanvaarden, en dat dit niet tot nog meer geweld zal leiden. We weten nog niet hoe de landelijke uitslagen zijn, die zullen morgen of overmorgen bekend worden. Blijf bidden om vrede en rust. En dat de nieuwe leiders zullen zoeken naar recht en eerlijkheid. Tanzania heeft het zo hard nodig!

 

Update zaterdag 6 november 2010: de landelijke uitslagen zijn bekend. De zittende president (Jakaya Kikwete) is herkozen en vandaag geinstalleerd. Zijn partij heeft opnieuw de meerderheid behaald in het parlement. In onze regio heeft de grootste oppositiepartij gewonnen, maar dat verspiegelt niet het landelijke beeld. De president heeft onder meer beloofd om meer te investeren in de gezondheidszorg (verbeteren van bestaande ziekenhuizen en apotheken, en het bouwen van nieuwe), en onderwijs (vooral het lerarentekort is heel groot). Laten we hopen dat hij het kan waar maken…

Geef een reactie

Post Navigation