Vandaag heb ik mijn laatste echte les gegeven aan de bijbelschool even buiten Musoma. Met gemengde gevoelens neem ik afscheid van ‘mijn studenten’. Dit semester heb ik samen met 20 studenten het boek Handelingen bestudeerd. Het is voor zowel mijzelf als voor de studenten een erg goede tijd geweest. We hebben zoveel nieuwe dingen ontdekt over Gods plan met deze wereld, de kracht van de Heilige Geest, de eerste christengemeente, vervolging, zendingswerk, omgaan met weerstand tegen onze bediening, en vooral over Jezus Christus zelf. Het zijn deze studenten die na het afronden van hun opleiding aan de bijbelschool (Mennonite Theological College of Eastern Africa) zullen beginnen als evangelisten, predikanten of oudsten ergens in Tanzania. Iedere student heeft een uitgebreide uitleg van het boek Handelingen meekregen om te gebruiken als ze hun preken voorbereiden. Vaak is de Bijbel het enige boek dat deze studenten hebben in een taal die ze kunnen begrijpen (in dit geval: Swahili). Met de college-aantekeningen die ik in het Swahili geschreven heb, kunnen ze de boodschap van het boek Handelingen verder doorgeven met meer diepgang dan veel preken doorgaans hebben. Bid met mij dat deze studenten een zegen zullen zijn voor Gods kerk in Tanzania.

 De studenten aan de bijbelschool vlak bij Musoma

Passie voor preken
Als blanke ‘Mzungu’ doceren aan een bijbelschool in Tanzania is niet maar even een lesje afdraaien. Het zou mij geen voldoening geven en het werkt zo niet in deze cultuur. Iedere les moet een interactief gebeuren zijn met veel herhaling waarbij de klas zinnetjes aanvult. Ik heb toch wel zeker 20x herhaald: “Lengo kuu la kitabu cha Matendo ya Mitume ni kuonyosha kwamba Yesu aliendelea kufanya kazi yake kwa njia ya Roho Mtakatifu kupitia Kanisa, yaani waamini wote. Kwa kufanya hivyo Yesu alifikia watu wote, Wayahudi pamoja na Wapagani.” Zodoende weet nu iedere student uit z’n hoofd wat de rode draad in het boek Handelingen is. Memoriseren van sleutelteksten en kernzinnen bleek een belangrijk hulpmiddel voor de studenten te zijn om dingen daadwerkelijk te onthouden. Ik heb erg genoten van de voorbeelden waarmee studenten kwamen, bijvoorbeeld over visioenen. In het boek Handelingen gebruikt God meer dan eens visioenen en dromen om zijn volgelingen iets duidelijk te maken; voor veel studenten is dit een herkenbaar iets en een dagelijkse realiteit. Ook de passages dat Paulus het Evangelie preekt aan mensen die afgoden vereren, spraken erg tot de verbeelding. Juist in deze cultuur, waarin zoveel goden en geesten om de hoogste eer strijden, is Paulus’ boodschap zo 100% actueel: goden die door mensen zijn gemaakt of bedacht zijn geen goden. We behoren de levende God, onze Schepper, te dienen. Hij alleen verdient onze aanbidding! Meer dan eens zag ik de studenten stralen als ze verwoorden wat ze wilden gaan preken!

Het is heerlijk lesgeven aan enthousiaste studenten!

Ik zou zo graag een hele Bijbel willen hebben!
Ik heb bewondering voor deze studenten die zonder hulpmiddelen, in afhankelijkheid van Gods Geest, het Evangelie proberen te verkondigen. Eén van mijn studenten vroeg mij of ik hem kon helpen. Ik vroeg, “Ik hoop het, waarmee kan ik je helpen?”. Hij zei, “Ik zou zo graag een hele Bijbel willen hebben, ik heb nu alleen het Nieuwe Testament, en die heb ik nog geleend ook”. Het raakte me wel. Als deze jonge mannen al geen complete Bijbel hebben, wat moet dat betekenen voor de gemeente waarin ze preken of dienen?! Ik heb hem mijn Bijbel gegeven en heb zelf een nieuwe gekocht. Ik heb ook gezocht naar bijbelstudieboeken die in het Swahili geschreven zijn, maar heb er slechts een paar gevonden. Twee ervan, een beknopt bijbelcommentaar en een bijbels woordenboek, zouden een enorme hulp zijn voor deze studenten. Ik heb alle studenten aangeraden deze boeken te kopen of als cadeau te vragen bij het afstuderen, maar ondertussen weet ik dat dit slechts voor een paar weggelegd is. Eén boek kost TSH 14.000, wat bijna € 8 is. Mocht er iemand zijn die deze blog leest en bereid is om een paar boeken te sponsoren voor deze studenten, dan hoor ik het graag! Volgende week neem ik afscheid, en ik zou graag iets meer willen achterlaten dan slechts mijn college-aantekeningen voor maar 1 bijbelboek.

 In de leslokalen in het gebouw links hadden we de colleges

Het zit erop. Ik zal de studenten missen, al ben ik ook blij dat ik me nu volop op het bijbelvertaalwerk kan richten.

2 Thoughts on “Laatste les op bijbelschool

  1. Heb je dit al eens gezien? Lijkt me interessant voor je studenten: http://equipdisciples.org/Theological/TheologicalDiscipleship_Kiswahili.pdf

  2. Dag Johan, hartelijk bedankt voor deze link! Ik had dit boek nog niet gezien, maar het ziet er goed gestructureerd uit. De benadering is natuurlijk meer systematisch dan het uitleggen van grotere tekstgedeelten (zoals ik nu heb gedaan met een heel bijbelboek), maar dit zal voor de studenten ongetwijfeld een waardevol hulpmiddel kunnen zijn. Ik zal met de rector overleggen of dit boek geprint en ingebonden kan worden voor de bibliotheek (ik zag dat dit toegestaan is). Ik weet dat ze voortdurend op zoek zijn naar theologische boeken in het Swahili, en dit lijkt een goede aanwinst. Nogmaals dank! André Kamphuis

Geef een reactie

Post Navigation