We hebben alweer een tijdje niet van ons laten horen, maar het heeft een goede reden: we genieten op dit moment zó van ons werk. Ook al is het veel, we geven ons er helemaal voor. En dat betekent dat we de avonden die we thuis zijn, nodig hebben om even te ontspannen en op tijd te gaan slapen. Maar nu willen we graag vertellen over een hoogtepunt in de afgelopen twee weken: de opdraging van het bijbelboek Genesis in de Zinza-taal waar we als gezin bij zijn geweest.

De Zinza-stam is een grote bevolkingsgroep in Tanzania. Ruim 200.000 mensen gebruiken de Zinza-taal als hun moedertaal. Toch was er tot vorige week geen enkel bijbelgedeelte in deze taal beschikbaar! Vandaar dat we heel graag naar de feestelijke opdraging van het eerste bijbelboek in de Zinza-taal wilden gaan: het boek Genesis. De Zinza-mensen wonen niet dicht bij Musoma, maar in het uitgestrekte gebied ten zuiden van het Victoria-meer. Vandaar dat we een lange reis voor de boeg hadden, over wegen die nogal eens voor verrassingen zorgden (verschillende keren vlogen we door een veel te diepe put, al heeft de auto weer prima z’n best gedaan).
1blog

Lange reizen in Tanzania zijn zowel vermoeiend als boeiend. De ene keer beklimmen we bergen waarna we een prachtig uitzicht hebben over een vallei, een andere keer laveren we door een kudde overstekende koeien, of passeren we een brug waar een paar apen ons staan aan te gapen.
2blog

Zaterdagmorgenvroeg zouden we een soort veerpont nemen over een inham van het Victoria-meer, dat zou ons veel tijd besparen. Met vier auto’s wachtten we netjes tot de pont om half 8 zou arriveren. Maar toen het zover was bleek de pont te klein te zijn en moesten we nog een uur wachten. Toen we de auto achterstevoren op de pont moesten parkeren, was het even peentjes zweten. Iedere vierkante centimeter moest worden benut en de pont was mutjevol geladen met bussen, vrachtwagentjes, auto’s, en ieder open plekje opgevuld met mensen. Gelukkig hadden we een goede chauffeur…
3blog

Eenmaal veilig aan de overkant was het nog anderhalfuur rijden over een stoffige zandweg zonder al te veel verrassingen (en dat is meestal positief). Toen we, een half uurtje te laat (dus tamelijk vroeg) aankwamen in het plaatsje waar de opdraging zou plaatsvinden -Nyakaliro – was er al een aardig groep mensen op de been. De meesten in prachtige kleren, en natuurlijk vergezeld van heel veel kinderen. De hele ceremonie was uitzonderlijk kort, nog geen 4 uur, en tot het eind toe interessant.
4blog

Uiteraard moest iedereen die iets met het vertalen van de Bijbel te maken had z’n woordje doen. Maar het hoogepunt was uiteraard het binnenbrengen van de dozen met de bijbelboeken.
5blog

Het is een ontroerend moment om te zien hoe de eerste exemplaren vol vreugde aan de mensen getoond worden, dat laat niemand koud.
6blog

Jarenlang is hier door zoveel mensen aan gewerkt, en nu is het dan eindelijk zover. Nu kunnen de Zinza-mensen de Bijbel in hun moedertaal gaan lezen of er uit horen voorlezen (vaker het laatste, omdat nog niet iedereen de Zinza-taal kan lezen).
7blog

Uiteraard werd er veel gezongen en gedanst, een belangrijk onderdeel in deze cultuur om vreugde te uiten en God te aanbidden. Er waren twee groepen met een totaal verschillende stijl, erg boeiend om te zien. Er was één groep die traditionale Zinza-dans gebruikte om God te aanbidden. Erg bijzonder om te zien (als we naar Nederland komen, zullen we een video laten zien, want het valt niet te beschrijven).
8blog

Na de dienst konden de Zinza-mensen hun eerste boek kopen voor 2.000 Tanzaniaanse shillings (ongeveer €1). Ook waren er kalenders gedrukt met bijbelteksten uit het boek Genesis met foto’s uit Zinza-land. Ook al werden er nog niet verschrikkelijk veel exemplaren verkocht, we bidden dat de kerken in staat zullen zijn om de boeken te verspreiden in alle dorpen, ook die plaatsen die erg moeilijk bereikbaar zijn.
9blog

Zoals gebruikelijk hier was er na de ceremonie een stevige Afrikaanse maaltijd. Het was weer veel en heerlijk! Het was tijd om terug te gaan, want de laatste pont missen levert een hoop gedoe op. We nemen afscheid en bidden dat deze dag het begin zal zijn van iets moois, iets waardevols in het Koninkrijk van God. Want dit is nog maar het begin, nu begint het pas.
10blog

Willen jullie daarom bidden voor:

  1. een zegen voor de Zinza-mensen die het boek Genesis gekocht of gekregen hebben, dat zij het goed kunnen begrijpen en gezegend worden.
  2. al die duizenden Zinza-mensen die niet eens weten dat er een bijbelboek in hun eigen taal verschenen is. Bidt dat ook zij bereikt worden.
  3. de voorgangers en evangelisten, dat zij steeds meer die taal gaan gebruiken die mensen het diepst raakt, de moedertaal.
  4. de bijbelvertalers, als ze nu verder gaan met het vertalen van het Lukas-Evangelie in de Zinza-taal.

Bedankt voor het delen in onze vreugde en jullie steun in gebed!

ps. Eindelijk! Vorige week zijn de meeste dozen uit onze verscheping in Musoma aangekomen! Heerlijk om zoveel handige spullen te hebben die helemaal van onszelf zijn!

Geef een reactie

Post Navigation