Afgelopen zondag hebben we de jaarlijkse ‘bijbelzondag’ gevierd. Ieder bijbelvertaalteam was uitgenodigd om in één van de dorpskerken te komen preken en onderwijs te geven over hoe mensen de Bijbel moeten gebruiken. Wij zijn op bezoek geweest bij de Anglikaanse kerk in het Kabwa-dorpje Mmazami. Het was een goede dienst waarin we hebben benadrukt hoe belangrijk het is om het Woord van God te gebruiken en te gehoorzamen. Hieronder een foto-impressie.

Foto 1: Buiten de Anglikaanse kerk van het Kabwa-dorpje Mmazami.

Foto 2: André geeft onderwijs over hoe je de Bijbel in je dagelijkse leven kunt gebruiken.

Foto 3: Een panorama-foto van de gemeente die luistert naar vertaler John Masige. Hij leest een hoofdstuk uit de Bijbel voor in de Kabwa-taal.

Foto 4: Na de dienst op de foto met de dominee en zijn vrouw, en met dominee Kateti (rechtsachter) die tijdens de dienst gepreekt heeft.

Tot slot nog dit. Na de dienst sprak ik met de voorzitter van de gemeente. Ik vertelde hem dat me iets wat opgevallen. Ik zei: “In de dienst heb ik heel veel kinderen gezien, en de vrouwen waren ook aanwezig, maar waar waren de mannen?” De stilte die volgde op de vraag was veelzeggend. Hij verzuchtte: “Dit is inderdaad een groot probleem. Mannen komen niet graag naar de kerk. Ze laten zich dopen, komen een keer of twee, en dan zien we ze nooit meer. Ze zijn te druk op het land en met hun werk, en het helpt niet om ze te vermanen. Ze komen gewoon niet.” Daar werd ik weer even stil van. Ik weet dat veel toeristen onder de indruk zijn van de vele kerkjes in Tanzania en de vele kinderen die ze zien. Maar wie even langer kijkt, ziet dat een heel belangrijke groep bijna geheel ontbreekt: de mannen en de vaders. En zij geven een voorbeeld aan hun zonen, de toekomstige mannen en vaders. Laten we speciaal bidden voor deze grote groep afwezige Kabwa-vaders…

Geef een reactie

Post Navigation