Afgelopen dinsdag hebben we een geweldig feest mogen vieren samen met de Kabwa-mensen. Voor het eerst een compleet bijbelboek beschikbaar in hun moedertaal. Het is een mooi boek geworden, in een taal die mensen direct raakt. De dankbaarheid was groot. Dat werd op allerlei manier geuit: in gebeden, in muziek, in toespraken, en in spontaan gejubel. Het was een Afrikaans feest, en we hebben er van genoten. Hieronder een foto-impressie (ik heb nog geen tijd gehad voor bijschriften, maar veel foto’s spreken wel voor zich denk ik).

Het kerkje waarin het feest gehouden was zat helemaal vol. Er hadden echter veel meer mensen kunnen komen, ware het niet dat er in twee van de vier dorpen een begrafenis gaande was van een bekend iemand. Daardoor konden veel mensen niet komen. Het goede bij-effect ervan is wel dat er heel veel gasten in de stam waren (waaronder veel Kabwa-mensen die naar andere delen van Tanzania zijn verhuist) en die hebben nu dus het goede nieuws ook gehoord. We verwachten dat we vrij snel alle boeken verspreid zullen hebben.

Tijdens de viering hadden we maar één doos met boeken kunnen meenemen, omdat de andere dozen veel langer onderweg bleven dan gepland (ik heb de andere dozen net een uurtje geleden in handen gekregen!). Al voor het einde van de dienst waren alle 60 exemplaren verkocht. De andere mensen die geen exemplaar konden meenemen mochten zich inschrijven, en krijgen komende zondag hun boek. In mijn toespraak heb ik de Kabwa-mensen aangemoedigd om ervoor te zorgen dat in elk Kabwa-huis een exemplaar terecht zal komen, ook in de huizen van de niet-christelijke buren.

Het enthousiasme waarmee mensen God prezen voor hun taal en de Bijbel in hun taal was ontroerend. Als bijbelvertaler raakt je zoiets diep, zeker de eerste keer. En tegelijk weten we: dit is niet alleen een eindpunt, dit is eigenlijk vooral het beginpunt. Nú pas gaan de mensen de Bijbel lezen. Ik heb heel benieuwd wat God wil gaan doen onder deze mensen. Laten we voor ze bidden!

1 Thoughts on “Foto’s feest Lukas-Evangelie

 1. Henk de Kruijf on 24 november 2011 at 22:10 said:

  Van harte gefeliciteerd André,
  Inderdaad mooi beginpunt en geweldige stimulans om in elk huis een gedeelte van de bijbel te verspreiden. Weet je wel hoeveel boekjes je dan nodig hebt?
  Wil je John en Paul ook namens ons van harte feliciteren met hun eerste boek? Zeg maar dat we steeds bidden dat ze door de Heilige Geest geleid zullen worden om de goede woorden te gebruiken.
  Met hartelijke groet,
  Papa de Kruijf

Geef een reactie

Post Navigation