Laat ik jullie een indruk geven van waar we terecht zijn gekomen nadat we ons huisje in Harskamp achter ons lieten. De meeste woonruimte die verhuurd wordt ziet er ongeveer uit zoals deze bruine barakken. Dit noemen ze hier ‘flats’. Elk gebouw heeft de naam van een zendeling, die iets met bijbelvertalen heeft gedaan. Deze rij flats heeft de naam Arnot gekregen, naar een Schotse zendeling die in Zuid-Afrika heeft bijgedragen aan een bijbelvertaling in het Umbundu. De aparte huizen zijn ‘genummerd’ A tot en met E. Op de foto zie je flat E, flat D en flat C. Wij wonen in D, de flat met de rode bloemen voor de deur.

Hier zie je de voorkant van onze flat: De ramen links zijn Michaja’s slaapkamer, het raam en de deur in het midden zijn de woonkamer (geen halletje ofzo), en het raam rechts is de keuken. Links is flat E, die leegstaat, en rechts is flat C, waar een Amerikaans-Engels stel woont met een jochie van 10 maanden, Jesaja. We hebben nog maar weinig contact met hen gehad.

Hier zie je een gedeelte van de woonkamer. Ik stond met mijn rug naar het raam aan de voorkant. Er zit een gekke hoek in de kamer waardoor er maar weinig indelingsmogelijkheden zijn. De eethoek (ook computertafel etc.) hebben we nu achterin staan. Daarvoor staat een bank, die samen met nog een stoel die onder het raam staat, de zithoek vormt.

 

Hier rechts zie je hetzelfde gedeelte nog eens, gefotografeerd vanaf de eethoek. Dus je ziet de deur, het raam, en rechts in de muur zie je de deur die naar Michaja’s slaapkamer gaat. Het speelkleed midden in de kamer gebruiken we als box voor Elisa, wat niet helemaal hetzelfde werkt, omdat ze van het kleed afrollen het leukste vindt wat er is (denken wij).

En op deze foto hieronder zie je het ‘midden’ van de kamer, met twee deuren.  Bovenin het boekenkastje is de enige plek waar we dingen hoog weg kunnen leggen zodat Michaja er niet bij kan. Verder zijn er alleen een paar kleine kastjes; geen planken ofzo. De rechtse deur op de foto gaat naar onze slaapkamer (waar ook Elisa slaapt), en de linkse deur gaat via een tussenstukje naar de badkamer. Rechts van de deur naar onze slaapkamer is de keuken.

We hoeven over het algemeen niet zelf te koken, dus we gebruiken maar een beperkt stukje van de keuken. Naast de waterkoker zie je een kan met water staan. Dat is onze voorraad drinkwater, dat we bijvoorbeeld gebruiken voor Michaja’s aanmaaklimonade of voor lekkere thee of koffie zonder bijsmaak. We moeten het halen in het restaurant, daar staat een apparaatje dat leidingwater door een filter pompt, zodat er minder kalk ofzo inzit. Water uit de kraan is geen goed drinkwater. Jonathan, het zoontje van Jacob en Albertine, is er vorige week al ziek van geworden. Het water is hier heel erg ‘hard’. De wc spoelt door met water waar chloor in zit, en als je onder de douche staat, ruik je ook een sterke chloorlucht. Het zal wel helpen om het schoon te houden…

We zijn blij dat we hier ons plekje hebben gekregen, en we vinden het leuk om het echt ons eigen huisje te maken. Maar behalve een paar dingen die we mee hebben genomen, hebben we eigenlijk geen decoratief materiaal. Wie stuurt ons een kaartje, of zelfs maar wat krantenknipsels met merkwaardige artikeltjes om op de wc-deur te hangen?! 😉

6 Thoughts on “Rondleiding in ons huisje

 1. Petra on 6 augustus 2008 at 23:56 said:

  Hallo allemaal! Wat leuk om te zien hoe jullie huisje eruit ziet. Het is volgens mij wel klein… het is echt superleuk om je weblog te lezaen Dorien, zo kun je je echt een idee vormen van hoe het bij jullie is. Een hartelijke groet van ons uit Ede. Petra

 2. Aart en Marieke on 7 augustus 2008 at 17:03 said:

  Hoi, leuk om te weten hoe je er nu bij zit! Fijn dat de reis goed ging en je nu je eigen plekje hebt. We willen wel kijken of we iets leuks hebben voor je wc-deur, maar heb je ergens een adres achtergelaten waar dat dan naartoe moet? ook leuk voor vakantiekaartje.
  Groetjes van ons allemaal. Marieke

 3. Dorien on 7 augustus 2008 at 20:59 said:

  Hoi Marieke en Aart, leuk dat jullie ook meelezen! Hoe is het met jullie? Michaja heeft hier een vriendinnetje gevonden die ze Lilian noemt (ze heet judith maar ze lijkt een klein beetje op Lilian).
  Ons adres staat ook op onze website maar voor wie het niet kon vinden hier nog eens:

  The Wycliffe Centre
  Horsleys Green
  High Wycombe
  HP14 3XL
  United Kingdom

  Vergeet niet om er een By Airmail sticker op te plakken (zo’n blauw stickertje met een vliegtuigje), dat scheelt 3 weken!

 4. Marloes Roos on 8 augustus 2008 at 21:45 said:

  Hoi André en Dorien,
  Echt heel erg leuk om jullie zo te kunnen volgen!
  Zeker zo met die foto’s erbij… dan krijg je echt een beetje een idee hoe jullie nu wonen…
  Zijn jullie al begonnen met de cursussen? En kunnen de kinderen al een beetje wennen? Ik kijk alweer uit naar jullie volgende bericht..
  Een goede tijd toegewenst, groeten van Marloes

 5. Froukje on 13 augustus 2008 at 21:22 said:

  Ha André en Dorien,

  Leuk om een te zien waar jullie nu wonen! Het doet me denken aan een vakantiehuisje. Ik weet niet of jullie dat gevoel ook een beetje hebben? ’t Is in ieder geval vast wel even wennen om het als je eigen stekkie te maken/ervaren.

  Over het Engelse weer gesproken (zie blog van jullie overtocht); mijn ervaring van twee weken terug is dat het toch ook heel mooi kan zijn!

  Heel veel heldere hersens toegewenst, zodat jullie alle informatie die op jullie af komt goed kunnen verwerken en onthouden voor ‘straks’ in Tanzania!

  greetz,
  Froukje

 6. Talitha on 16 augustus 2008 at 20:37 said:

  hallo André en Dorien,

  Leuk om eens te lezen en te zien waar jullie wonen. En het is gewoon helemaal leuk om te kunnen lezen over jullie enzo…

  Ik mis Michaja wel hoor! doe haar de groetjes maar!

  Groetjes Talitha. en van de rest van de familie Knol

Geef een reactie

Post Navigation