Heeft de economische crisis in Europa ook gevolgen voor de gewone man hier in Musoma? Wel degelijk. En met name voor vissers en hun gezinnen. Lees hier wat er aan de hand is.

Ooit, in de jaren zestig, zat het Victoria-meer boordevol vissen, in alle soorten en maten. Als onderdeel van een wetenschappelijk experiment heeft men toen iets gedaan waarvan de gevolgen niet werden overzien: men zette nijlbaarsen uit, een felle roofvis die geweldig groot kan worden. Sindsdien zijn bijna alle vissoorten in het meer uitgestorven (lees: opgesmikkeld). Nijlbaarsen groeien enorm snel en de visfilet is heerlijk. Al snel ontstond er een visindustrie rond het meer. Ongeveer 80% van alle vis wordt geëxporteerd naar Europa. Het leverde een mooi inkomen op voor de eigenaars van de visfabrieken (vooral), en alle arbeiders in de fabriek, en de vissers die de nijlbaarsen aan wal moeten brengen. Rond het meer zijn zo’n 35 miljoen mensen direct of indirect afhankelijk van de visvangst.

In het afgelopen jaar is de vraag naar nijlbaars vanuit Europa enorm geslonken. Weinig mensen in Europa hebben nog 10 euro of meer over voor een kilootje nijlbaars. De koelcellen liggen hier in Tanzania boordevol met gefileerde vis, maar de export is gestagneerd. De lokale vissers kunnen hun vis dus ook niet meer kwijt. Veel arbeiders in de visfabrieken zijn ontslagen, omdat er momenteel geen werk is. Al 290.000 mensen zijn hun inkomen op deze manier kwijtgeraakt. De vissers die nog het geluk hebben om hun vis te verkopen, krijgen er niet meer 2,50 euro per kilo voor, maar nog slechts één euro. Of ze moeten proberen de vis op de lokale markt te verkopen, vaak de enige manier om nog wat geld in het laatje te krijgen.

Grote economische problemen in Europa kunnen dus een direct effect hebben op een gezinnetje waarvan de vader visserman is. Als hij zijn werk verliest, moet moeder voor de kost zorgen. Zelf blijft hij werkloos thuis of zwerft door de stad op zoek naar klusjes. De kinderen kunnen niet meer naar school, omdat er het geld niet voor is.

En nee, ik ga nu niet zeggen: “Iedereen naar de supermarkt om nijlbaars te kopen! U red er een kind mee!”  Want zo simpel is het helaas niet…

Geef een reactie

Post Navigation