Wat is er nou lekkerder dan fruit vers van de boom te eten? Wij kunnen het momenteel iedere dag doen. Voor wie wil weten wat er allemaal groeit in onze tuin: een foto-impressie.

Het is een hele uitdaging om je tuin mooi te houden hier in Tanzania, maar momenteel is het overal groen! We hebben net het regenseizoen achter de rug, en alles groeit en bloeit. Hier onze achtertuin met links de mangoboom.

Onze favoriete fruitboom is de mangoboom. Elk jaar vallen er honderden heerlijke mango’s naar beneden. De kinderen en bewakers en onze buurkinderen eten de meeste er van op. Van de rest maakt Dorien lekker mangosap, en we geven er veel weg. Dit jaar is de boom wat in de war. Normaal oogsten we pas in december, maar momenteel vallen er wel zo’n 30-40 per dag rijp op de grond. Inmiddels behoort ook ons konijn tot de vaste klandizie. We wisten niet eens dat konijnen mango’s lusten. Naast ons huis hebben we een paar bananenplanten staan (want bomen kun je het niet noemen). Iedere 3-4 maanden oogsten we een grote tros zoals deze. De tros hangt naar beneden en de bananen krom naar boven (ik dacht altijd dat ze ze krom naar beneden groeiden, voordat ik het met eigen ogen gezien had). De bananen zijn echt heerlijk en zoet, veel lekkerder dan de bananen die al heel vroeg in Zuid-Amerika geplukt worden en onderweg naar Europa pas rijp worden. Wie ooit volrijpe bananen heeft geproefd, vindt die in Nederland naar karton smaken. Ook onze passievruchten zijn favoriet. Het duurt even voor ze rijp zijn en je de gele vruchten kunt oprapen, maar dan heb je ook wat. Het is heerlijk om leeg te lepelen, voor in de sap, of – wat wij vaak doen – om het door de zelfgemaakte yoghurt te roeren. We hebben in onze tuin twee sinaasappelbomen staan. De kleine – geënt op een citroenstammetje – heeft nog steeds geen vruchten gedragen, maar de grote wel. Vorig jaar hadden we vijf sinaasappels, dit jaar zo’n 15, en volgend jaar hopelijk nog meer. We plukken ze als ze groen zijn (oranje sinaasappels hebben we hier nog niet aan de boom zien hangen). We hebben nog een vruchtboom in de tuin staan, maar die is nog jong en heeft nog geen vruchten gegeven: een avocado-boom (die in het midden). Onze papaja-boom stond tot voor kort ook hier, maar die is tijdens een windvlaagje gesneuveld (jammer, want Dorien gebruikte ze veel om voor Aron eten te maken). We hebben ook nog een dadelpalm in de tuin staan, maar de meeste Tanzanianen zeggen dat we die niet moeten eten. En over onze aardbeienplantjes durf ik nog niets te schrijven, ook al is het goede nieuws dat ze groeien! Maar over rode aardbeien durven we voorlopig alleen nog maar te dromen.

Kortom: een weelde aan heerlijk fruit!

 

 

Comments are closed.

Post Navigation